Prefaţa cărţii. O carte are nevoie de o prefaţă, un cuvant înainte, o introducere în lectura cărţii prin care, înainte de a purcede la lectură, cititorul este ”pregătit” de un lector profesionist, un editor, un critic literar. La autorii clasicizaţi o prefaţă poate să fie până la 10-20 de pagini, întrucât unele colecţii în care sunt încadrate cărţile respective pot constitui instrumente de lucru pentru elevi şi studenţi. La o carte de debut sau o carte a unui autor contemporan încă nefixat de critică în conştiinţa publicului, e bine ca prefaţa să nu aibă o aşa mare întindere, pornind de la 2 pagini de carte A5, la debutant, până la 4-5 pagini la autorul care bate la porţile consacrării.

Cronica/ recenzia. Cronica sau recenzia este un studiu de o mai mare întindere decât prefaţa unei cărţi şi este scrisă, de regulă, de editori, critici literari sau gazetari. Conica şi recenzia se publică în revistele de cultură, în paginile de cultură ale ziarelor cotidiene sau săptămânale, pe bloguri şi site-uri personale, literare şi, în final, în cărţile de critică şi istorie literară. Pe lângă rolul benefic al analizei operei sale, autorul mai are un avantaj de la cronică sau recenzie: îl face cunoscut. Cel puţin din aceste două motive, este bine ca un autor de carte să le trateze cu multă seriozitate.

Text pentru coperta IV. În cazul în care nu ai prefaţă în carte şi nu doreşti sau nu e nevoie de acest lucru, totuşi, e bine să pui pe spatele cărţii – coperta IV – un text care să facă o prezentare succintă a cărţii, a stilului, a poveştii, a versurilor din carte. Dacă nu ai acest text, redactorii Absolut vor scrie unul pentru cartea ta. Astfel vom îndeplini toate cerinţele unei cărţi moderne: pe lângă alegerea unui titlu original, coperta elaborată cu o grafică reprezentativă, vei beneficia şi de un text pentru coperta IV, astfel încât cartea ta să arate bine şi să fie prezentată atrăgător pentru publicul cititor.

Publicare carte. Publicare tineri scriitori. Editare carte. Editare text, corectură, tehnoredactare carte.